20 ötlet ingyenes őszi szabadtéri gyerekprogramra

Valószínűleg sokaknak ismerős a helyzet, amikor egy napos őszi hétvégi délutánon már túlteng otthon a gyerekenergia, és nagyon ki kellene mozdulni egy kicsit, de hirtelen semmi ötletünk nincs a helyi kisjátszón, az állatkerten és a kalandparkokon kívül. Nálunk ez rendszeresen előfordul, ezért összegyűjtöttem néhány ötletet arra, hogy mit csinálhatunk, ha már unjuk a környéket, de éppen nem szeretnénk vagyonokat költeni egy délutáni gyerekes programra. Ezeknek a programoknak a lényege az együttlét, a közös játék és élményszerzés, no meg persze a város kiélvezése.

Menő játszóterek

Játszóterezni persze egész évben lehet, de nálunk ennek vonzereje különösen ősszel és tavasszal ugrik meg, hiszen nyáron és télen annyi minden más történik. Ha az érintettek már unják a helyi felhozatalt, miért ne mehetnénk egy kicsit messzebbre? Budapesten jónéhány olyan játszótér van, amelyek különleges élményt jelenthetnek a gyerekeknek, és amelyeknek a környékén is érdemes egy városi sétát tenni – például az alábbiak.

1. GELLÉRT-HEGYI CSÚSZDÁS JÁTSZÓTÉR
Gyerekként is imádtuk és a mi gyerekeink is imádják, és ha félreteszem nosztalgikus elfogultságomat, be kell látnom azt is, hogy a felújítás után még jobb lett. Szuper csúszdák, izgalmas rejtekek, mászók és ugrálók, mindenféle korosztályú gyerek. A Gellért-hegyen egyébként is egész játszótér-túrát lehet tartani, a csúszdásól a ceruzáson át a Vuk-játszóig, és persze közben egy jót is kirándulgathatunk a hegyen és a környék villái között. Garantált energialevezetés.

2. HAJÓGYÁRI-SZIGET CSÚSZDÁS JÁTSZÓTÉR
Óriáscsúszdákból sosem elég, de szerencsére van még lehetőség: az Óbudai-sziget játszótere egészen olyan, mint egy kisebb kalandpark. Mi ide egész napra, piknikkel egybekötve megyünk, tollassal, labdával és pokróccal felszerelkezve, de persze a játszótérhez közel táborozva, mert úgyis az visz mindent.

3. NEHRU PART
A IX. kerületi Boráros tér és a Bálna közötti Duna-part szakasz ugyancsak jó hely az energialevezetésre. A játszótér szuper, van focipálya, a hídláb alatti gördeszka- és bringapálya történései pedig önmagukban is le bírják nyűgözni a kisebbeket (és a nagyobbakat) is. Lehet Dunát és hajókat nézni, szaladgálni a parkban és persze becsodálkozni az – inkább építészetileg, mint tartalmilag érdekes – Bálnába.

4. OLIMIPIA PARK JÁTSZÓTERE
Parlamentes és Margitszigetes programmal is összeköthető, de magában is jó program a Jászai Mari tér és a Kossuth tér közötti nagy játszótér, ugyancsak a Duna-parton. A kalandos mászófelületekkel teli óriás hajó mellett még sok kipróbálni való játék van a téren, kisebb és nagyobb gyerekeknek egyaránt. Szuper játszótér.

5. A KÁROLYI-KERT JÁTSZÓTEREI (V. Károlyi Mihály u. 16)
Az Astoria és a Kálvin tér között üde zöld folt a park, ahol három játszóterület közül is választhatnak a gyerekek. Ez a szülőknek is jó, mert a kisebb terek jól átláthatóak, így nyugodtan leülhetünk egy helyben, szem előtt marad a gyerek. A kert gyönyörű, tele hatalmas fákkal és hívogató padokkal – ha viszünk magunkkal egy könyvet és egy kávét (nem messze a Feketében például igen jót adnak), mi is feltöltődünk, amíg a gyerekek kiélik magukat.

6. BENCZÚR-KERTI JÁTSZÓTÉR (VII. Benczúr köz)
A Városligeti fasor és a Benczúr utca között, csodaszép házak és óriási platánok között rejtőző kis játszótér már csak a környék miatt is megér egy kirándulást annak, aki ritkábban jár erre, és persze egy városligeti sétával is összekapcsolhatjuk. Maga a felújított játszótér pedig talán a legszerethetőbb Budapesten. Nem nagy, ez is éppen akkora, hogy egy padról is belátható az egész, de kedves színeivel és gyönyörű játékaival egy külön mesevilág.

7. TŰZOLTÓS JÁTSZÓTÉR (II. Vérhalom tér)
Nem környékbeliek számára nem egy kimondottan könnyen megközelíthető hely, de ha a Rózsadomb környékén vagy akár a Városmajornál járunk, mindenképpen megér néhány megállónyi buszozást. Tűzoltó-tematikus játékok, hálómászóka, kreatív homokméregetési lehetőségek, helikopter, és jó nagy placc a szaladgáláshoz; a gyerekek imádják.

Séta az őszi színekben

Egy futkározós-sétálgatós délután az őszi természetben nálunk mindig biztos nyerő program. A Normafa–Margitsziget–Városliget kézenfekvő (épp ezért hétvégén gyakran túlzsúfolt) hármasán túl mi jobban szeretünk csendesebb helyeken bóklászni – ezek a kedvenceink:

8. BUDAI ARBORÉTUM (XI. Villányi út 29-43.)
Szerintem az egyik legjobb hely egy őszi sétára, a rengetegféle növény elképesztő színekben pompázik ilyenkor. Ide érdemes inkább hétköznap menni, mert hétvégén csak az Alsó kert látogatható. Ráadásként közel van a Feneketlen tó is, ahol szintén lehet mászkálni és játszózni egy jót.

9. VÉRMEZŐ (I. Attila út és Krisztina körút között)
Krisztinavárosi és várbeli sétáinknak is kötelező része egy kiadós szaladgálás és labdázás itt. Árnyas fák között nagy, szabad zöldterületek, kiválóan lehet itt pokrócozni, olvasgatni, bújócskázni, és még egy játszótér is jár hozzá.

10. VÁROSMAJOR (II. Szilágyi Erzsébet fasor és Maros utca között)
Az egyik kedvenc parkom Budapesten, ami ősszel különösen hangulatos hatalmas, csaknem erdőszerűen dús fáival és a rengeteg őszi terméssel. Ehhez is tartozik egy szuper játszótér és labdapálya.

11. FOGASKEREKŰ ÉS SZÉCHENYI–HEGY
Szeretünk a budai hegyekben kirándulni, akár egész napos túrára, akár csak egy egy-két órás kirándulásra. Ha éppen az utóbbi a helyzet, akkor a fogaskerekű a biztos programunk. Egy BKK-jegybe kerül, önmagában is élmény, és akár a Svábhegyen, akár a Széchenyi-hegyen leszállva remekül lehet rövidebb erdős kirándulásokat tenni.

12. NÉPSZIGET
A viszonylag kevesek által látogatott Szúnyog-sziget nem egy tipikus turistacélpont, de mi nagyon szeretjük. Kétségkívül látott már jobb napokat, de aki vonzódik a vadregényesebb Duna-parti hangulathoz és a lepusztult ipari romantikához (ahogy mi), az egy nagyon jó délutánt tölthet el itt. Zegzugos ösvényeken lehet csatangolni, lehet kecskéket és egyéb háziállatokat nézni, és van itt egy (fizetős) lovarda és néhány klassz, nyári tábor hangulatú vendéglátó hely is. Bejutni gyalog a Marina partnál (XIII. Danubius utca) lévő hídon, autóval pedig a Váci útról a Zsilip utcán lekanyarodva lehet.

13. KISCELLI PARKERDŐ (III. Szent Margit kórház mögött fel a Kiscelli Múzeum felé)
Ez sem az a hely, ahova a legtöbb budapesti véletlenül elvetődik, de nagyon érdemes itt is sétálni egyet – akár a Pálvölgyi-barlangból kijövet, akár csak úgy. Romantikus, erdős terület a Kiscelli Múzeum körül pokrócos uzsonnázásra is alkalmas kis rétekkel. Nem csak a dimbes-dombos kis erdő, de a bejáratnál álló sárkány is beindítja a gyerekek fantáziáját, ráadásul a múzeumban szuper (fizetős) gyerekprogramok szoktak lenni.

A Kiscelli Parkerdő és a Kiscelli Múzeum sárkánya

14. RÓMAI-PART
Mindig jó választás, ősszel is. Akár a vendéglátókkal teli déli szakaszt, akár a lassabb északi szakaszt választjuk táborhelyül, élvezhetjük a természetes Duna-partot (Budapesten nem sok ilyet találunk), kacsakövezhetünk, nézhetjük a hajókat és a kacsákat. Teljes feltöltődés.

15. PIKNIK A RÉTEN
A fenti helyek közül jónéhány, ahogy a Normafa, a Margitsziget és a Városliget is, nem csak sétára vonzó hely, hanem egy klassz őszi piknikre is. Két szaladgálás között szabadban uzsonnázni minden gyerek szeret, szóval csomagoljuk össze a pokrócot, labdát, könyveket és piknikkosarat, és telepedjünk ki egy délutánra a fűbe.

Őszi felfedezések

A céltalannak tűnő sétálgatás a város utcáin a kedvenc szabadidős programjaink közé tartozik, ezért gyakran csak felkerekedünk és elmegyünk egy vélelenszerű felfedezőtúrára a város egy pontján. A gyerekek ezt is nagyon tudják szeretni, különösen, ha megspékeljük valami játékkal, ami nemcsak segít nekik abban, hogy megismerjék a várost és megtanuljanak élni benne, de még izgalmas időtöltés is.

16. FOTÓSÉTA
Hogyan látja egy gyerek a várost és az őszt? Megkérhetjük, hogy egy mutassa meg nekünk egy séta közben. A fiam néhány éve kapott egy olcsó kis fényképezőgépet, amibe azonnal beleszeretett, azóta is rendszeresen fotózik. Csodálatos, hogy miket lát meg és miket tart érdekesnek. De kölcsönadhatjuk erre a célra a telefonunkat is, vagy kisebbekkel készíthetünk közösen is képeket – a lényeg, hogy a gyerek perspektívájából lássuk a világot.

17. GYEREKKÖNYVEK NYOMÁBAN
Sok olyan mesekönyv és gyerekkönyv van, amely vagy történetében játszódik budapesti helyszínen, vagy kifejezetten a város bemutatására irányul. A mesékből ismert helyek felkeresése közelebb hozza a várost a gyerekekhez, és nagyon jó szórakozás tud lenni – mi például nemrég a Várban kerestük az állandóan krémesre éhes bujdokló török katonákat, és persze szőttük tovább a történetet.

18. BÖNGÉSZŐ/RÉSZLETKERESŐ
Ez igényel némi előkészítést, de a gyerekek szeretik a keresgélős játékokat, és segít nekik abban, hogy jobban megfigyeljék a körülöttük lévő világot. Készíthetünk egy listát arról, hogy mit szeretnénk találni a séta során – városi részleteket, utcai jeleneteket, járműveket, bármit, ami gyerekszemmel érdekes lehet. Ha készen kapott ötleteket keresünk, van néhány nagyon jó könyv ebben a témában, például a két egér budapesti bolyongásai.

19. KINCSKERESÉS
A gyűjtögetés minden őszi séta velejárója, csak győzzünk mit kezdeni a rengeteg gesztenyével, makkal és falevéllel. Csinálhatjuk ezt is kincsvadászat hangulatban, például úgy, hogy egy színskálához keresünk kincseket (ki gondolná, mennyi árnyalata van a narancssárgának).

20. MADÁR- ÉS BOGÁRLESÉS
Ez is inkább parkos program: szerezzünk egy határozót, és próbáljuk kitalálni, kivel találkozunk a kövek alatt és a fák ágain. Szörnymániás gyerekeknél a bogárnézés biztos befutó, egy bogárnagyító (egy műanyag doboz, aminek a teteje egy nagyító, játékboltokban is lehet ilyet kapni) egészen egzotikus élményeket tud adni.

Nektek mi a kedvenc őszi kinti programotok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.