Egy délután a Ludwigban: Mintázat és dekoráció, Bosch+Bosch, Westkunst-Ostkunst

Nemrégiben volt egy teljesen szabad napunk, és az ennek alkalmából tartott városi csatangolásunk során a Ludwigba is eljutottunk. Ha már ott voltunk, váltottunk jegyet mindhárom kiállításra, és ez jó döntésnek bizonyult. Nem szakmabeli művészetkedvelők számára talán a mostani időszaki kiállítások egyike sem annyira fejnehéz, hogy önmagában kelljen megnézni és befogadni, és a három szint együtt – ráérős nézelődéssel, kávézgatással és a múzeumshopok böngészésével is kiegészítve – nagyon klassz egész délutános múzeumi programmá áll össze.

Mintázat és dekoráció

Az amerikai Pattern and Decoration mozgalom a szakmabelieken kívül valószínűleg kevesek számára hangzik ismerősen. Éppen ezért a mozgalom 13 alkotójának munkáit bemutató kiállításra érdemes valamelyest felkészülten érkezni vagy tárlatvezetéssel megnézni azt. Persze a látvány önmagában is magával ragadó: mozgás és ritmus, színek és formák, játékos esztétika a giccs és a művészet határán mindenfelé. A háttér és a kontextus ismerete nélkül azonban nehezen értelmezhető, hogy mi fűzi egybe ezt a sokféle alkotást a tapétacsíkoktól a kartonpisztrángon át az alufóliadarabokból sodort oltárig. Szerencsére a kiállítási katalógus tanulmányai remekül pótolják a művészettörténeti képzettség hézagjait, és világossá teszik az irányzat szociológiai és művészeti kontextusát.

A kiállítás leírása és a kiállító művészek

Megtekinthető: 2020. január 5-ig.

A Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom

A hetvenes évek vajdasági avantgárd mozgalma valószínűleg ugyancsak nem az a téma, amely széles körben ismert lenne a nem szakmabeli közönség előtt, még ha az egyes nevek – mint Szombathy Bálint vagy Ladik Katalin – ismerősek is. A Bosch+Bosch csoport alkotóinak munkáit bemutató kiállítás azonban meglepően gazdag, és a falszövegek, illetve az alkotók életrajzai elég információt nyújtanak ahhoz, hogy a kiállítás vezetés nélkül is tökéletesen élvezhető legyen. A kiállítás törzsanyaga a szabadkai művészi kollektíva vizuális művészetek, irodalom, dráma és nyelv határterületein mozgó alkotásaiból áll össze; a fő teremben több alkotó munkái átfogóbb képet adnak, a kisebb terekben pedig egy-egy művész világában merülhetünk el alaposabban. Számomra ez egy igazi böngészős-belefeledkezős kiállítás, az a fajta, ahol az ember nem feltétlenül néz végig minden egyes alkotást, viszont rendesen el tud veszni egy-egy részletben. Annak, aki vonzódik az avantgárd irányzatok iránt, nem érdemes kihagyni.

A kiállítás leírása és a kiállító művészek

Megtekinthető: 2019. november 17-ig (finisszázs esemény)

 

Westkunst-Ostkunst

A Ludwig gyűjteményének állandó kiállítását jó az időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan is időről időre megnézni. Az alapító Ludwig házaspár által adományozott, illetve a múzeum által az 1990-es évektől gyűjtött műalkotások között ott van a modern művészet néhány jól ismert, ikonikus darabja, amelyet ezer formában láttunk már, mégis, újra és újra lenyűgöző őket testközelben látni és büszkének lenni arra, hogy ezek itt vannak Budapesten. És persze a kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kortárs hazai és külföldi darabokért is, amelyeket a kiállítás nagyszerű koncepcióban, a keleti és nyugati országok művészetének párhuzamosságaiban és egymásra reflektáltságában mutat be.

A kiállítás leírása és a kiállító művészek

Megtekinthető: 2020. január 26-ig.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.