Gyerekkönyvek Budapest felfedezéséhez

Egy látszólag céltalan városi csatangolás szerintem az egyik legjobb gyerekes program Budapesten. Ilyenkor lehet bámészkodni, rácsodálkozni, kincset találni – de leginkább ilyenkor lehet Budapestet megismerni és megszeretni. Ahogy Mirr-Murr összegzi városnéző nyomozását Oriza-Triznyáknak: “Most már ismerem, vagyis az egyém is. Mert amit megismertünk, az a miénk is!”

Szerencsére ezt sok magyar gyerekkönyv-szerző is így gondolja, és egyre több olyan mesekönyv és bolyongó jelenik meg, amelyek a gyerekek számára is élményszerűvé teszik a várost. Összegyűjtöttem azokat a könyveket, amelyek szerintem a legjobb kiindulópontok a gyerekes budapesti felfedezésekhez – a meséktől a játékos ismeretterjesztőkig terjedően.

Budapesti böngésző
(Schmal Róza)

Ez a csodaszép böngésző elsősorban kicsiknek való, de (tapasztalatból tudom) felnőttek is hosszú időre el tudnak veszni benne. Az alaptörténet egyszerű: néhány, az állatkertből elszökött kismajmot – és rajtuk kívül még néhány szereplőt – keresünk Budapest különböző helyszínein. A képek gyönyörűek, teli vibráló kékeszölddel és meleg árnyalatokkal, mozgalmas és vicces jelenetekkel, titkos földalatti részletekkel, Budapest számos apró csodájával. A legjobb benne mégis az, hogy végtelen böngészési és mesélési lehetőséget rejt, minden jelenetről újabb és újabb történetek jutnak az eszünkbe. Igazi kuckózós, összebújós, mesélgetős program gyerekekkel, megunhatatlan könyv.

Pesti mese
(Pásztohy Panka)

Ugyancsak a kisebbnek szól Pásztohy Panka saját illusztrálású könyve az ötéves, vidéken élő kislányról, aki meglátogatja Budapesten élő nagymamáját. Így találkozik a kislány a Körút hatalmas házaival, a négyeshatossal, az Állatkerttel, a Vásárcsarnokkal és a Szabadság-híddal. A könyv a szerző saját gyermekkorának és nagymamájának állít megható emléket, így a történetek sem annyira történetek, mint inkább a pesti hangulatok gyermeki lenyomatai – épp, ahogy azt egy ötéves kislány elmesélné.

Mirr-Murr nyomoz Budapesten
(Csukás István)

Egy olyan vérbeli városi vagány, mint Oriza-Triznyák biztosan nem maradhat ki a budapesti kalandozásból. Sőt, bevonja barátját is, Mirr-Murrt, aki Oriza-Triznyák titokzatos jeleit követve taxin, hajón, villamoson és gyalog barangolja be a várost, a rejtélyes nullától a Vidámparkig. Kiderül, hogy miért rózsás a Rózsadomb, miért bécsi a Bécsi kapu, és miért a fürdők városa Budapest, ráadásul még Téglagyári Megálló, a lógó fülű dakszli is előkerül. Egy klasszikus, szerethető Csukás István mese, kisebbeknek nagyszerű Budapestezés.

Mesék Budapestről
(Mosonyi Alíz – Háy Ágnes)

Számomra az abszolút kategóriagyőztes könyv, bár sajnos már csak antikváriumokban vagy könyvtárban vadászhatjuk le. A fanyar humorú, szívet melengető történetekből kiderül, hogy volt az, amikor Budapesti, az utolsó budapesti sárkány lakást keresett magának, amikor Vitéz László, János vitéz és Kököjszi és Bobojsza megszöktek a Bábszínházból, vagy amikor a Városligetben léggömb helyett igazi léghajó volt kapható. A történetekhez szervesen hozzátartozik a csodálatos, böngészésre hívó, játékos grafika. Évtizedek óta családi kedvenc nálunk.

Amíg utazunk
Amíg zötyögünk
(Gévai Csilla)

Gévai Csilla történetei és Baranyai (b) András rajzai nem csak járműfetisiszta gyerekeknek érdekesek, hanem mindenkinek, aki gyerekkel tömegközlekedik Budapesten. A kerettörténet szerint Nanuk, az eszkimógyerek érkezik vendégségbe Domához, Pannihoz és családjukhoz, és együtt járják be Budapestet. Utazunk mindennel, ami utasokat szállít, és közben sokat megtudunk az útvonalakról, járművekről és Budapest egyes helyeiről is. Az egyes fejezetek végén útvonaltervek is vannak, amelyek konkrét ötletet adhatnak városi kirándulásokhoz.

Brúnó Budapesten sorozat
(Bartos Erika)

Bartos Erika sorozatát biztosan sokan ismerik, a kerekfejű óvodás városi kalandjaiba minden könyvesboltban belebotolhatunk. Hat kötet jelent meg, amelyek tematikusan vezetik végig Brúnót és az olvasót Budapest nevezetességein (Buda tornyai, Buda hegyei, Pest szíve, Pest fényei, Duna, és Budapest környéke). A Brúnó könyvek erősségei a lexikális tudás és az mérnöki épületrajzok, és sok ötletet meríthetük belőlük a városi séták célpontjaihoz. A kötetekhez foglalkoztatófüzetek is kapcsolódnak.

Bolyongások Budapesten
(Entz Sarolta – Jánosi-Halász Rita – Mészáros János)

A két egér – a tudós Múzeumi Egér és unokatestvére – általában a múzeumok titkait tárja fel, de ebben a kötetben Budapestet járják be. Nem is akárhogy: szerintem ez a legjobb budapesti kincskereső könyv. Rengeteg ötletet kapunk arra, hogy miket kereshetünk a városban, hiszen a Múzeumi Egér megmutatja nekünk, hogy Budapest tele van angyalokkal és szárnyas oroszlánokkal, királyokkal és sárkányokkal, denevérekkel és pávákkal, és még számos egyéb rejtett kinccsel. Nagyon szép könyv, fotókkal és játékos grafikával.

Mesélő Budapest
(Tittel Kinga)

Ha egy budapesti útikönyvet kellene választanom, ez lenne az. Igazi családi könyv, ideális közös városi csatangolásokhoz, és legalább annyira a gyerekekkel kiránduló felnőtteknek, mint a gyerekeknek szól. Ez is egy nagyon szépen összerakott könyv, rengeteg fényképpel, igényes illusztrációval, jól átlátható szerkezettel, sok olvasmányos, szellős szövegdobozzal. Tartalmilag pedig pazar, tele olyan információval, érdekességgel, rövidebb és hosszabb történettel, amelyek egy megrögzött budapestinek is újak lehetnek.

Aki kifezetten a Várban és környékében érdekelt, nagyon szeretheti A Várnegyed titkai című zsebkönyvet is ugyancsak Tittel Kingától.

Tiéd a város sorozat
(KultúrAktív Egyesület)

A kultúrAktív Egyesület “Tiéd a város” sorozata ugyancsak nagyon klassz ismeretterjesztő és foglalkoztató könyvekben dolgozza fel több magyarországi város és budapesti kerület látnivalóit. Játékok és történetek segítségével ismerjük meg a környék köztereit, rejtett izgalmait és látványosságait, szóval ha városi sétára indulunk a gyerekekkel, ezek is nagyon jó társaink lehetnek. Budapestről eddig három kötet jelent meg (Pestszentlőrinc-Pestimre, a pesti zsidónegyed, Ferencváros), Budapest környékén pedig Biatorbágyról.

Barangoló a Kiscelli Múzeumban
Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában
(Varga Viola – Nemes Anita)

Hasonló kezdeményezés eredményeként jelent meg két múzeumpedagógiai kötet Varga Viola szerzőségével és Nemes Anita gyönyörű illusztrációival a Magyar Nemzeti Galériáról és a Kiscelli Múzeumról. Ezek nagyobbaknak valók, a feladatok igényelnek egy kis elmélyülést a gyerekektől, de a kötetek nagyon informatívak, csodaszépek, és – különösen a Kiscellis kiadvány – tele vannak budapesti vonatkozásokkal.

Fess Budapest
(Nemes Anita)

És végül, de nem utolsó sorban ugyancsak Nemes Anitól egy egészen szuper kifestőkönyv, minden korosztálynak – felnőtteknek a legjobb meditációs színező. A lendületes, mégis millió részletet rejtő rajzok erősen adják vissza a budapesti utcák, az erdei kirándulások, a fürdők, kávézók és általában, a budapesti mindennapok mozgó világát. Az már csak rajtunk múlik, hogy milyen színekkel töltjük fel mindezt.

Nektek melyik a kedvenc budapesti gyerekkönyvetek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.