Novemberi programok Budapesten: szubjektív válogatás

Itt a november, egyelőre szakadó esővel és szürke hideggel, de a későőszi városi programok tervezgetése még ezt is hangulatossá teszi. Ebben a hónapban főleg a nyugis, nézelődős programokat keresem – ezek a novemberi választásaim:

irodalom

Számomra az ősz és a tél a könyvek ideje, ahogy romlik az idő és sötétednek az utcák, úgy erősödik az egyébként sem elhanyagolható bibliofíliám. Ezért aztán különösen hívogató programnak ígérkezik a Skandináv Ház által szervezett

ÉSZAKI IRODALOM HETE
november 11. és 17. között. A nemzetközi kezdeményezés keretében három kategóriában három skandináv könyvből tartanak felolvasásokat világszerte. Idén gyerekkönyv kategóriában Harisnyás Pippi születésnapja (Astrid Lingden), ifjúsági könyvek közül a Sofie világa (Jostein Gaarder), szépirodalom kategóriában pedig a Babette lakomája (Karen Blixen) a kiválasztott könyvek. Budapesten több könyvtár és könyvesbolt csatlakozik a programhoz, és nem csak felolvasásokkal, hanem más skandinávos programokkal is. Az kicsit nehezen deríthető ki, hogy pontosan hol kapcsolódhatunk be a programokba, de érdemes a helyi könyvtárakban tájékozódni, vagy figyelni a program Facebook-eseményének posztjait.

Forrás: Facebook

TEKERJ! A SZABADSÁG KÖNNYŰ MÁMORA – KÖNYVBEMUTATÓ
ANKER’T
A Fortepan legújabb, a Budapest Bike Maffiával közösen készült kötete a bringázás hazai történetét mutatja be az 1900-as évek elejétől napjainkig. A november 7-én az Anker’tben tartott könyvbemutatóhoz kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik Poós Zoltán szerző, a budapesti bringás társadalom ismert képviselői, illetve a Fortepan részvételével. A rendezvény ingyenes, de regisztrálni kell
, illetve a szervezők némi ételadományt kérnek a vendégektől, amelyet még aznap kiszállítanak a rászorulóknak.

I. ÜNNEPI KÖNYVVÁSÁR
PETŐFI IRODALMI MÚZEUM
A könyvvásározás télen is jól esik, így jó hír, hogy november 22 és december 15 a PIM karácsonyváró könyvvásárt rendez, amelyen több kiadó (Helikon, Jaffa, Jelenkor, Kalligram, Kolibri, Libri, Park, Scholar) könyveiből válogathatunk kedvezménnyel. A program szerint lesznek gyerekfoglalkozások, étel-ital, könybemutató beszélgetések, felolvasások, századfordulós hangulat.

kiállítások

Az októberben ajánlott kiállítások nagy része (a Ragyogj!, az Au Revoir! vagy a Mintázat és dekoráció) még tart –, én közben láttam őket, mindet nagyon érdemes pótolni, ha még kimaradt. Novemberre nekem még hátra van a gördeszkás és az Orfeo-Inconnu kiállítás, ezek mellé pedig két újat terveztem be.

PERNECZKY GÉZA: TÜKRÖK
NÁDOR KATALIN: FELÜLET ÉS FORMA
ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT
Az egyik a Robert Capa Központ, ahol a Perneczky Géza 1970-es évekbeli konceptuális fotográfiáját, illetve a Nádor Katalin absztrakt formafotóit bemutató kiállítás egyaránt október 17. és december 8. között tekinthető meg. Jegyár 1500 Ft/kiállítás.

Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

IV. TEXHIBITION
FUGA – BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT
A másik bakancslistás megnéznivalóm novemberre az elsősorban magyar (illetve cseh és lengyel) textilművészek különböző technikákkal készült lakástextilmunkáit bemutató kiállítás az egyébként is nagyon klassz hely Fugában (V. Petőfi Sándor u. 5.). A textileket és mintákat még november 11-ig tudjuk megcsodálni, ingyenesen.

film

A novemberi mozizás egyértelműen a filmfesztiválokról szól, három olyan is lesz, amelyet simán végigülnék.

6. SKANDINÁV FILMFESZTIVÁL
ART+CINEMA
A skandináv kultúrát kedvelők novemberben nem csak az irodalomban, hanem a filmművészetben is kiélhetik magukat, hiszen október 31. és november 6. között zajlik a skandináv filmfesztivál az Art+Cinemában (VII. Erzsébet krt. 39). Van fekete humor, vígjáték, történelmi film Amundsenről, Lars von Trier botrányfilmje, dokumentumfilmek – a mozi ajánlója alapján pedig bátran választhatunk a kevésbé ismert alkotoktól is. A jegyár 600, illetve 900 Ft.

Forrás: ART+CINEMA

17. OLASZ FILMFESZTIVÁL
TABÁN, PUSKIN
Az északi mellett azonban átadhatjuk magunkat a déli életérzésnek is, a Tabánban és a Puskinban ugyanis november 6. és 16. között olasz filmfesztivál lesz. A program 14 kortárs filmet kínál, köztük több díjnyertes alkotást, érdemes átböngészni a linken lévő programfüzetet.

 

16. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI FILMFESZTIVÁL
TOLDI, MŰVÉSZ, KINO, TRAFÓ
És persze jön a Verzió, idén november 12. és 17. között a Toldiban, a Művészben, a Kinoban és a Trafóban, 46 ország 75 filmjével. Az előszó és a program alapján most is erős, provokatív és gyakran torokszorító dokukra számíthatunk, de biztos, hogy nem megkerülhetőek azoknak, akik kicsit is érdeklődnek a világ iránt. Idén a három kiemelt szekció a média állapotával, a gyerekek helyzetével, illetve a klímakérdéssel foglalkozik. Fesztiválbérlet 6000 Ft, jegyár 1200 Ft.

vásár

Közeledik az az időszak, amikor az előrelátóbbak elkezdenek a karácsonyi ajándékbeszerzésekre is gondolni. Erre a különféle tematikájú dizájnvásárok jó alkalmat nyújthatnak, és ilyenkor bőven van is miből választani. November 10-én lesz például újra az elsősorban a kismamákat és kisgyerekes anyukákat célzó PICI PIAC, ezúttal az Akváriumban. November 17-én több vásárból is válogathatunk, hiszen ezen a napon lesz WAMP DESIGN VÁSÁR a Bálnában, a környezettudatosabb életmódot keresőknek szóló ZÖLDÜLŐK VÁSÁRA a CEU könyvtárban (V. Nádor u. 15.), illetve a lakberendezési dizájn iránt érdeklődőknek izgalmas VINTAGE PIAC ÉS OTTHON DESIGN a Makadám Klubban a Millenárison. November 24-én egy új zöld tematikájú vásárral, a fenntartható tervezés jegyében szervezett CONSCIOUS DESIGN MARKETtel ismerkedhetünk meg a Murok Caféban (II. Török u. 2). November 30-án pedig a B32 Galériában (XI. Bartók Béla út 32.) lesz az ART FAIR, a kortárs imparművészek karácsonyi dizájnvására.

Forrás: Vintage Piac/DeerDecor

zene

A ZENE ÉJSZAKÁJA
AKVÁRIUM, CSENDES, JELEN, LÁMPÁS, LUMEN, MAGVETŐ CAFÉ, MAZEL TOV, SZIMPLA KERT
Egy újabb nagyszerű kezdeményezés: idén is lesz a zene éjszakája, amikor november 16-án 18-24 óra között a Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertjeit élvezhetjük nyolc, egyébként is szuper szórakozóhelyen. A programok ingyenesek, a pontos műsort az események Facebook-oldalain találhatjuk meg.

gyerekes-családi

Amellett, hogy például az északi irodalom hete és az ünnepi könyvvásár nekik is szól, jól jön néhány olyan program is, amely kifejezetten a gyerekeké.

BÖLCS KAVICS IRODALMI LABORATÓRIUM GEODÉTA WORKSHOP
PETŐFI IRODALMI MÚZEUM
A Bölcs Kavics egy klassz fiatal csapat, akik szuperizgalmas tudományos-kísérletezős-művészi programokat szerveznek gyerekek számára. A következő programjuk a PIM-ben lesz november 10-én, ahol írók és a tudomány kapcsolatában merülnek el a résztvevők, és két földmérő szakember segítségével mindent megmérnek a Károlyi Palota környékén. Regisztrálni emailben lehet, a részvétel díja 4000 Ft.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

RÁSZEDETT ÖRDÖG MESEÖSVÉNY A HÁRMASHATÁR-HEGYEN
A Bailavidrum évente több alkalommal szervez mesés kirándulásokat családoknak, a következő november 10-én lesz a Hármashatár-hegyen. A csapatok egy mese történetét követve barangolnak az erdőban, oldanak meg feladványokat, és most még az ördögkirállyal is találkoznak. Mi nem voltunk még ilyenen, de a mese+erdő kombináció nagyon vonzó, előbb-utóbb biztosan kipróbáljuk. A novemberi ösvényre itt lehet regisztrálni, a részvételi díj 4 év felett 1500 Ft/fő. Itt pedig részletesebb leírás arról, hogy mire számíthatunk és mit ne felejtsünk otthon.

MESE HABBAL: AZ ELVESZETT SZALONCUKOR
JURÁNYI HÁZ
A Jurányi családi délelőttje ezúttal november 30-án lesz 10-14 óra között. A pécsi Bóbita Színház előadása mellett lesznek kézműves foglalkozások, játszószoba, kedvezményesen vásárolható Pagony könyvek, gyerekmenü. A jegyár 1500 Ft., a Jurányi honlapján vásárolható meg.

Naptár

október 31 – november 6. 6. Skandináv Filmfesztivál @ Art+Cinema
november 7
Tekerj! könyvbemutató @ Anker’t
november 10
Bölcs Kavics Irodalmi Laboratórium @ Petőfi Irodalmi Múzeum
november 10
Rászedett ördög meseösvény @ Hármashatár-hegy
október 25 – november 11
IV. Texhibition @ Fuga
november 6-16 17. Olasz Filmfesztivál @ Tabán, Puskin
november 10
Pici Piac @ Akvárium
november 11-17 Északi Irodalom Hete @ több helyszínen
november 12-17 16. Verzió emberi jogi filmfesztivál @ több helyszínen
november 16
A zene éjszakája @ több helyszínen
november 17 WAMP design vásár @ Bálna
november 17 Zöldülők Vására @ CEU Library
november 17
Vintage Piac és Otthon Design @ Makadám Klub, Millenáris Park
november 21
TÁP Színház: Sokadik pillangó @ KuglerArt Szalon Gallery
november 24 Conscious Design Market @ Murok Café
október 4 – november 24 Balra át, jobbra át – Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban @OSA Centrális Galéria
október 11 – november 30
Budapesti Illusztrációs Fesztivál @ több helyszínen
november 30
Mese habbal: Az elveszett szaloncukor @ Jurányi Ház
november 30
Art Fair @ B32 Galéria
október 17 – december 8
Tükrök – Perneczky Géza konceptuális fotográfiája az 1970-es évekből @ Capa Központ
szeptember 6 – december 14 Az utca nem játszótér – A gördeszkázás története Budapesten 1978-2019 @Deák17 Galéria
november 22 – december 15
I. Ünnepi Könyvvásár @ Petőfi Irodalmi Múzeum
október 4 – január 5 Au Revoir! Magyar származású fotográfusok Franciaországban @Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
október 5 – január 5 Mintázat és dekoráció @Ludwig Múzeum
október 11 – március 15 Ragyogj! Divat és csillogás @Kiscelli Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.