Októberi programok Budapesten: szubjektív merítés

Itt az október, amikor Budapesten egymás sarkába érnek a jobbnál jobb kulturális programok. Szeretem időnként, például a hónap elején átnézni, mi mindenre lenne jó elmenni, mert ugyan biztosan nem jutok el mindenhova, de legalább észben tartom a lehetőségeket. Ez tehát egy teljesen szubjektív válogatás: szerintem ezek a legizgalmasabb programok az októberi Budapesten.

kulturális és művészeti fesztivál

Októberben több olyan nagyobb kulturális fesztivál is lesz, amelyektől Budapest színesebb és izgalmasabb várossá válik. Ugyan biztosan nem fogok ezeken minden nap ott tobzódni, de nagyon sajnálnám, ha teljesen kihagynám őket.

Forrás: Design Hét

DESIGN HÉT
Az idei Design Hét október 4-13. között csaknem áttekinthetetlenül gazdag programokat kínál, kell is egy kis elszántság a vaskos programfüzet átböngészéséhez. A programok jelentős része a szakmabelieknek szól, “külsősként” nekem elsősorban a műhelylátogatások érdekesek. A Nyitott Műhely program keretében regisztrálhatunk a legkülönfélébb kreatív stúdiók meglátogatására, voltam már ilyenen, nagyon jók szoktak lenni.

A 2019-es Nyitott Stúdiók programon a divat, az építészet, a grafika, a gasztronómia és a kerámia kedvelői egyaránt felfedezhetik az érdeklődésüknek megfelelő stúdiót. A Balint Sara Bridalwear, a BORIBIANKA, az ENIHORN, a PINKPONILO, a Medence Csoport, a Tünde Ruzicska ceramic art & craft, a GOGA FOOD DESIGN, a CraftBenson és a Borbás Építész Műterem, a Logifaces, a VPI Beton, a SAUNNA kollektiv, a de_form, a faraway design & meet service design agency, a Graphasel Design Studio és a DIGIC Pictures műhelye is várja a kíváncsi szemeket.

Forrás: CAFé Budapest Fesztivál

CAFÉ BUDAPEST
KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

A Design Héttel párhuzamosan, ugyancsak október 4-én startol Budapest legmenőbb kulturális helyszínein és az ősz legmeghatározóbb művészeti programjaival a CAFé Budapest Fesztivál. Az októberi kulturális programok nagy része – amelyekből én is válogatok itt – hozzátartoznak a fesztivál programjához, de ezeken kívül is van néhány érdekes látnivaló. Szívesen elmennék például a Színház az egész város programra a Kamermayer Károly térre, ahol az Imagine Budapest rendez alkalmi színházat budapesti történetekből (a program ingyenes, csak regisztrálni kell). Október 4-19 között tekinthető meg továbbá a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a 100 szóban Budapest novellaíró pályázat díjnyertes műveihez készült illusztrációkat bemutató kiállítás.

MARGÓ FESZTIVÁL ÉS KÖNYVVÁSÁR
A hozzám hasonló bibliofilek számára természetesen nem kihagyható a Margó Fesztivál sem a Várkert Bazárban október 10 és 13 között, és a KönyvesBlog segítségével már készülhetünk is a magyar szerzők újdonságaira. Szerintem ez a legjobb könyvfesztivál Budapesten, és idén is nagyon gazdag a program: lesz rengeteg beszélgetés ismert szerzőkről és új megjelenésekről, társadalmi kérdésekről és klímaválságról, és lesznek szuper gyerekprogramok is, szóval azon a hétvégén az egyik nap nálunk biztosan a Margóé.

kiállítások

Ott van aztán az októberben nyíló vagy éppen bepótlásra váró kiállítások sora, amelyek elég elfoglaltságot fognak nyújtani egész őszre. Városi szociotripekben érdekelteknek például rögtön három hely is érdekes lehet ebben a hónapban:

AZ UTCA NEM JÁTSZÓTÉR –
A GÖRDESZKÁZÁS TÖRTÉNETE BUDAPESTEN, 1978-2019

A budapest gördeszkás szubkultúra történetét bemutató kiállítás két hete tervben van, de még nem jutottam el a Deák17 Galériába. Pedig a téma – a szubkultúra jelentéstartalma, megjelenési formái és viszonya a városi és társadalmi környezethez – nagyon vonzó, és a beszámolók szerint a kiállításnak sikerült is ezt messzemenően kiaknáznia. Szerencsére decemberig még van idő meglátogatni.

A kiállítás egy hobbiból szubkultúrává vált alternatív sport, a gördeszkázás történetét követi végig a hetvenes évek második felétől napjainkig. Célja, hogy bemutassa a változó Budapesten egy akkor felnövekvő generáció útkeresését, a „nyugati” életérzés helyi értelmezését, és olyan fontos jellegzetességekre világítson rá, mint a kreativitás, kockázatvállalás és közösségteremtés. A Deák 17 Galéria kiállítása a hobbiból szubkultúrává lett gördeszkás életmódra és a nyolcvanas-kilencvenes évek fiataljaira gyakorolt hatását vizsgálja Budapesten – a deszkázás fejlődését, a design történetét, a mozdulatok jelentését mutatja be tárgyak, archív fotók, filmfelvételek és a folyamatokat értelmező grafikonok, valamint az alkalomra készített rövid interjúfilmek segítségével.

Forrás: Deák17 Galéria

BRUT UNALOM. TÍZEMELETESEK, ÜRES TEREK ÉS JÁTÉK
Csak ebben a hónapban lesz azonban megnézhető egy másik urbánus tematikájú kiállítás az ISBN könyvesbolt és galériában. A Marija Nemčenko litván művész és Tüdős Anna kurátor azonos című könyvéhez kapcsolódó kiállítás a lakótelepek esztétikai, történeti, építészeti és szociológiai kontextusával foglalkozik, így érdekes lehet mindenkinek, akit egyszerű városlakóként is foglalkoztatnak a várostervezés múltbeli és jelenlegi kérdései.

BALRA ÁT, JOBBRA ÁT –
MŰVÉSZETI ÉS POLITIKAI RADIKALIZMUS A KÁDÁR-KORBAN

A gördeszkakiállításhoz hasonlóan a Kádár-korszak alternatív kulturális törekvéseivel foglalkozik az OSA Centrális Galéria október 3-án megnyílt kiállítása, bár egész más tematikában: az Orfeo és az Inconnu csoport történetén keresztül mutatja be a művészeti és politikai kritika korabeli lehetőségeit és korlátait.

Hogyan ér össze a művészeti és politikai radikalizmus? Az Orfeo és az Inconnu csoport más-más évtizedekben és módokon kritizálta az államszocializmus rendszerét, de történetük mégis megmutatja, hogy milyen feltételei és lehetőségei voltak a radikális művészeti és politikai kritikának a Kádár-korban. A világszerte megjelenő ’68-as mozgalmakat képviselő Orfeo, és az 1970-es évek undergroundjától a ’80-as évek politikai ellenzéke felé mozduló Inconnu csoport eltérő pályaívei megmutatják a késő szocializmus meghatározó ideológiáit és mechanizmusait.
Az Orfeo és az Inconnu élet és művészet egyesítésére tett kísérletein, politikai és ideológiai elvein, az amatőr művészethez való kapcsolódásain és a férfi-női viszonyain keresztül láthatóvá válik, hogy a két csoport története több, mint történeti érdekesség. A rendszerkritikus, az állammal és a művészeti élet szabályaival összeütközésbe kerülő pályakezdő művészek története mindenki számára ismerős lehet. Ezért a kiállítás nemcsak a Kádár-kori politikai és kulturális aktivizmusról, hanem ennek az utóéletéről és mai lehetőségeiről is beszél.

A nagy múzeumok is vonzó programokkal sűrítik az októbert, bár szerencsére ezek még néhány hónapig elérhetőek, úgyhogy ha nem férnek bele októberbe, még nem késtünk le semmiről.

AU REVOIR!
Október 4-én nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban Franciaországba emigrált magyar fotóművészek munkáiból. 31 olyan ismert és kevéssé ismer magyar fotográfus csaknem 200 képét nézhetjük meg, akik a 20. század során Franciaországban alkottak vagy alkotnak.

MINTÁZAT ÉS DEKORÁCIÓ
A Ludwigban október 5-től tobzódhatunk a színekben és kontrasztokban, csíkokban és pöttyökben, keleti mintákban és buja virágmintákban – azaz a Pattern and Decoration mozgalom alkotóinak műveiben. És persze megismerhetjük mindezek társadalomkritikai vonatkozásait, hiszen a kiállítás művészet- és társadalomtörténeti kontextusában mutatja be a mozgalom célkitűzéseit és formai eszközeit.

A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Nemcsak a hagyományos művészeti fogalmakat kérdőjelezték meg, hanem tágabb politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak, úgy mint a feminista mozgalom törekvései vagy a bennszülött indián közösségek helyzete. A művek tematikai üzenete a tetszetősen dekoratív és megkapóan könnyed esztétikán keresztül került kifejezésre: munkáikkal a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelték.

RAGYOGJ! DIVAT ÉS CSILLOGÁS
A Kiscelli Múzeumban október 11-én nyit az igen látványosnak ígérkező divattörténeti kiállítás, csillogós ruhákkal és azok kultúrtörténeti megfejtésével. 18. századi öltözékektől kezdve Medveczky Ilona fellépőruhájáig és kortárs dizájnerek munkájáig követhetjük nyomon a fény és csillogás jelentőségét az öltözködésben és a társadalomban.

színház és mozi

Kellene persze menni színházba és moziba is. A hónapban sok színházi bemutató van, a Katonában például rögtön kettő olyan, amelyet nagyon meg kellene nézni: Michael Haneke A fehér szalag című filmjéből készült darab, illetve Elfriede Jellinek A királyi úton című műve. Az októberi filmbemutatók közül a Joker biztosan kihagyhatatlan, ha csak egyszer jutok el moziba, ezt nézem meg.

Emellett azonban októberben több tematikus filmnap is lesz, és a felhozatalukat elnézve ezeket is kár lenne kihagyni. Engem különösen kettő érdekel:

DÉLI DOKU
A latin-amerikai filmek fesztiválja idén október 8-13. között lesz három helyszínen, a Bem Moziban, az Anker’tben és a House Barban. Az idei tematika a nők köré épül: lesznek latin-amerikai nőkről szóló történetek és latin-amerikai női filmesek történetei. Az esemény honlapja nagyon informatív, a leírások és trailerek alapján könnyen választhatunk a filmkínálatból. A vetítések ingyenesek.

Forrás: az esemény Facebook oldala

9. MOZINET FILMNAPOK
A Puskinban megrendezett Mozinet Filmnapok október 17. és 20. között tíz, hazai bemutató előtti filmet kínál a 2018-as nemzetközi filmfesztiválok felhozatalából. Lesz itt fekete humor, átejtős-csavaros történet, magyar lélektani krimi, maffiafilm, gyerekdráma – szívem szerint mindet megnézném. Jegyár: 2000 Ft.

egyéb programok

Ezeken kívül persze egy csomó olyan egyéb program is lesz a városban, amelyekre el kellene nézni. Ilyen például az

ERŐMŰVEK ÉJSZAKÁJA
október 11-én, amikor a hétköznapi ember számára teljesen ismeretlen ipari létesítményeket járhatunk be. Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és fűtőmű látogatható meg, de megismerhetjük például a fővárosi hulladákhasznosító mű működését is. A látogatásra regisztrálni kell, mégpedig sietve, mert a helyek gyorsan fogynak.

ÍGY LAKTATOK TI… – A POÉTIKA TEREI A PALOTANEGYEDBEN
Budapest tele van szervezett városnéző séta lehetőségekkel (ami ajándéknak sem rossz, ha éppen kifogytunk az ötletekből), engem most különösen az Imagine Budapest Palotanegyedben szervezett irodalmi sétája érdekelne, október 12-én vagy november 9-én. A városnak ez az egyébként is izgalmas része bővelkedik irodalmi vonatkozásokban, és a séta feleleveníti az írók, költők, irodalmárok helyi kötődéseit. Ár: 4100 Ft.

VI. VINTAGE GARÁZSVÁSÁR
Ugyancsak október 12-én lesz az Industrial Lamp Budapest immár hatodik raktárkisöprése a Budafoki út 70-ben. Noha a program 10 és 17 óra között tart, érdemes korán érkezni, mert általában szuper dolgokat lehet összevadászni, és az igazi kincsek korán elkelnek. Találhatunk itt nyomatokat, felújításra vágyó retro bútorokat és lakberendezési tárgyakat; DIY bútorszépítgetés iránt érdeklődőknek egy kincsesbánya.

Forrás: az esemény Facebook oldala

FABRIKA RAKTÁRVÁSÁR
Hasonló célközönségnek szól október 25-27 között  a csodálatos lakberendezési cuccokat készítő Fabrika vására is, ahol felújítás előtt álló bútorokból válogathatnak azok, akik szeretnek ilyennel molyolni. A vásár a Fabrika székhelyén lesz, a VIII. Szondi utca 94/A. szám alatt.

KAKAÓSCSIGA –
MyBUDAPEST PHOTO PROJECT NAPTÁRBEMUTATÓ

A Budapest Bike Maffia MyBudapest Photo Project-je keretében hajléktalan emberek fényképezik a várost úgy, ahogyan ők látják. Október 16-án a CEU-n a fotókból készült naptár bemutatójához kapcsolódik a Kakaóscsiga című előadás, amely a Fedél Nélkül hajléktalan szerzőinek szövegeire épül.

Egy férfi, nevezzük Énnek, egy hosszú nap után hazaérkezik erdőszéli kunyhójába. Leveszi a kabátját, lemotyózik, és mesélni kezd. Mesél nekünk a szokásairól, a mindennapjairól, beszámol a megfigyeléseiről, az élményeiről. Egyszóval az életéről. Kis kartonbirodalma fokozatosan telik meg emlékekkel, történetekkel, vágyálmokkal, fantáziákkal. A színpadon megelevenedő, humort sem nélkülöző alkotásokon keresztül felfedezhetjük a hajléktalansorsba kényszerült emberek gazdag, szellemes, életigenlő belső világát. Rávilágítanak arra, hogy érdemes figyelni az apró emberi rezdülésekre – függetlenül attól, hogy az embernek van-e fedél a feje fölött, vagy sem.

VIII. SLAM POETRY ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
A szabadszájú és szabad gondolkozású városi utcai költészet kedvelőinek kihagyhatatlan a műfaj legjelentősebb hazai eseménye, az országos slam poetry verseny döntője, amely idén október 23-án lesz a Trafóban. A döntőben 26 versenyző mérkőzik meg azért, hogy képviselhesse Magyarországot az európai bajnokságon. Felnőtt jegy: 2400 Ft, diákjegy: 1900 Ft.

A hazánkban 13 éve jelenlévő, amerikai gyökerű előadó-költészeti műfaj annyira népszerű lett az évek alatt, hogy nincs olyan közepes méretű magyarországi város, aminek ne lenne saját havi Slam Poetry klubja, melyek valóságos olvasztótégelyei a legkülönfélébb embereknek. Költők, újságírók, színészek, rapperek, diákok, jogvédők, háztartásbelik, idősek és fiatalok – a lista végtelen. A közös bennük, sok egyéb mellett, a szabadon kifejezett gondolatok megosztása iránti olthatatlan vágy. A szabadság kiolthatatlan vágya.

gyerekes-családi programok

Természetesen kellenek októberben gyerekes programok is. Mozizás ebben is biztosan lesz, hiszen a nagy mozikban jön az új Kufli-film, ezt valószínűleg ha akarnám, se hagyhatnám ki (de nem akarom). Régebbi Kuflik és például a Lengemesék egyébként a Puskin Kuckóban nézhetőek újra ebben a hónapban, ennek a nagyon szerethető matinésorozatnak a programjait kisebb gyerekeseknek érdemes folyamatosan figyelni.

 

A mozizáson kívül is bőven lesz lehetőség a gyerekekkel kimozdulni. Vihetjük őket például magunkkal a MARGÓ FESZTIVÁLRA, hiszen szombaton és vasárnap izgalmasnak tűnő felolvasások és foglalkozások várják őket is. Lesznek például budapesti mesék Tittel Kinga könyvei nyomán (itt már írtam ezekről), kísérletezés a világ működéséről, vagy vadászat a manók rejtett kincsei után.

X. BÁBU FESZTIVÁL
A Budapesti Bábszínház egyébként is egy csoda, ahová bármikor szívesen megyünk, október 8-17. között azonban még izgalmasabb hellyé válik, hiszen ekkor lesz a független bábszínházak előadásait felvonultató BÁBU Fesztivál. Még vannak jegyek egyes előadásokra, nálunk a Bóbita Bábszínház Torzonborz rablója a legnépszerűbb választás.

VARÁZSLÉNYEK – MESEBELI KÜLDETÉS
A Vajdahunyadvárban a Mezőgazdasági Múzeumban november 3-ig látogatható program kiállítással egybekötött kalandos játékot ígér, amelyben rabul ejtett mesebeli lényeket kell a gyerekeknek kiszabadítaniuk. Nálunk az ilyen küldetésekre nagy a kereslet, úgyhogy betervezzük egy hétvégi délutánra. Felnőtt jegy: 1950 Ft, gyermek jegy: 1290 Ft.

CSILLAG-KÉPEK 2019
Égi jelenségek és messzi-messzi galaxisok iránt érdeklődő nagyobb gyerekekkel jó közös programnak tűnik az október 5-én nyíló asztrofotó kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ami saját jogon is az egyik legjobb gyerekes hely Budapesten. Ezen az időszakos kiállításon 100 csillagászati fotót nézhetünk meg a földi tájtól a távoli galaxisokig. Felnőtt jegy: 800 Ft, gyerek jegy: 400 Ft.

 

Naptár
október 8-13
Déli Doku Filmfesztivál @Bem Mozi, Anker’t, House Bar
október 8-17
X. BÁBU Fesztivál @Budapesti Bábszínház
október 11
Erőművek Éjszakája
október 12
Így laktatok ti.. A poétika terei a Palotanegyedben (irodalmi séta)
október 12 Industrial Lamp Budapest VI. Vintage Garázsvásár @Budafoki út 70.
október 4-13 Design Hét
október 10-13 Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár @Várkert Bazár
október 16 Kakaóscsiga // MyBudapest Photo Project naptárbemutató @CEU Auditórium A (Nádor u. 15.)
október 4-20 CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
október 17-20
9. Mozinet Filmnapok @Puskin Mozi
október 23 VIII. Slam Poetry Országos Döntő @Trafó
október 25-27
Fabrika Raktárvásár @Fabrika, VIII. Szondi utca 94/A.
október 1-31 BRUT Unalom. Tízemeletesek, üres terek és játék @ISBN Book + Gallery
szeptember 26 – november 3
Varázslények – Mesebeli küldetés @Magyar Mezőgazdasági Múzeum
október 5 – november 3 Csillag-képek 2009 – Asztrofotó kiállítás @Természettudományi Múzeum
október 4 – november 24 Balra át, jobbra át – Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban @OSA Centrális Galéria
szeptember 6 – december 14 Az utca nem játszótér – A gördeszkázás története Budapesten 1978-2019 @Deák17 Galéria
október 4 – január 5 Au Revoir! Magyar származású fotográfusok Franciaországban @Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
október 5 – január 5 Mintázat és dekoráció @Ludwig Múzeum
október 11 – március 15 Ragyogj! Divat és csillogás @Kiscelli Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.