Ősznyitó fesztiválok Budapest környékén

Szeptemberben, amikor a nyár után még éppen csak elkezdünk visszaszokni a városi mindennapokba, egy egynapos városkörnyéki kiruccanás meg tudja alapozni a jó őszi hangulatot. Budapesttől kirándulótávolságban számos kisvárosban rendeznek különböző tematikájú őszi fesztiválokat és piknikeket, és néhány meglátogatása ezek közül az őszi bakancslistám elengedhetetlen tétele.

Őszi fesztiválok Budapest környékén

Még azzal együtt is, hogy egy ilyen jellegű rendezvény (Budapesten és máshol) persze mindig lutri, és benne van a lehetőség, hogy nem vár ránk más, mint tétova kódorgás két szomorú kézműves stand és a kürtőskalácsos között. Amikor azonban működik, egy őszi fesztivál nagyon jó szórakozás tud lenni. Mi különösen azokat szeretjük, ahol a vásári hangulat mellett/helyett piknikről és aktív outdoor tevékenységekről szól az ősz megünneplése.

A zebegényi Sárkányfesztivál például ilyen. A Sárkánydombon minden évben megrendezett kollektív sárkányeregetésnek van valami különleges varázsa, és nem csak az égen repkedő több száz papírsárkány miatt. Gyalog feljutni a hegyre önmagában egy kisebb túra, de bőven megér ennyi autómentességet. A dombon hamisítatlan piknikhangulat (vigyünk pokrócot és piknikfelszerelést!), lehet csodálni mások sárkányát, fesztiválkajákat enni, készíthetünk vagy vehetünk saját sárkányt, és a sok inspirációtól még sárkányozni is megtanulhatunk – ahogy ez velem történt, aki élete első érdemi reptetését a Sárkányfeszten éltem meg. A rendezvény ingyenes, de a szervezők az évről évre növekvő látogatószám miatt a fenntarthatóság és környzettudatosság érdekében hálásan fogadnak minden adományt.

A másik rendezvény, amire idén biztosan elnézünk, az ugyancsak a Dunakanyarban, a Magyar Természetjáró Szövetség által rendezett II. Természetjáró Fesztivál. A környék egyébként is az egyik kedvenc túrahelyünk, és én az a hálás túrázótípus vagyok, aki képtelen megjegyezni a már bejárt útvonalakat, ezért minden alkalommal az újdonság varázsával hat rám. A Csattogó-völgyi buliban a többféle – gyalogos, bicajos, vízi – szervezett túrák mellett családi fesztiválprogramok is lesznek. A fesztivál látogatása önmagában ingyenes, csak regisztrálni kell a rendezvény honlapján, illetve a túrákon való részvételhez kell váltani 500-1000 forintos túrajegyet.

De ezeken kívül még jónéhány fesztivál közül válogathatunk – mi az alábbiak közül még biztosan ellátogatunk néhányra.

Néhány a Budapestről könnyen elérhető őszi fesztiválok közül:

– szeptember 6-8. II. Természetjáró Fesztivál (Magyar Természetjáró Szövetség), Verőce
– szeptember 7-8. Őszi Etyeki Piknik
– szeptember 14-15. Sárkányfesztivál Zebegényben
– szeptember 19. ráckevei Őszi Ászok Fesztivál
– szeptember 28. XII. Tökvilág fesztivál Zebegényben
– október 5. szigetmonostori Piros Lábos Fesztivál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.