Termelői élelmiszerek Budapesten: tippek beszerzőhelyekre

Ha egy nagy sajátkertes házban élnék – akár Budapesten, akár máshol –, biztosan termesztenék magunknak zöldséget és gyümölcsöt. Van egy kis nyaralónk, ahol nyaranta próbálkozunk is ezzel, és semmi nem jobb a saját paradicsomunknál, paprikánknál és uborkánknál. És nem csak azért, mert mi dolgoztunk vele a palántáktól a termésekig, hanem tényleg nagyon finomak: jó a komposzttal kevert föld, rengeteg napot és vizet kapnak, és kényelmesen addig érnek, ameddig jól esik nekik. Össze sem lehet hasonlítani a boltiakkal.

Szerencsére Budapesten is vannak lehetőségek arra, hogy kistermelőktől és családi vállalkozásoktól szerezzük be az élelmiszereket. Ez nem azt jelenti, hogy ne vásárolnék időről időre szupermarketben vagy a nagykerből árusító piaci standokon, ha éppen így jön ki a lépés. De hacsak lehet, közvetlenül termelőktől vásárolok.

Termelői élemiszerek Budapesten - tippek beszerzőhelyekre.

HISZEN ANNYI ELŐNYE VAN:

  • nagyobb arányban eszünk az idénynek megfelelő, egészséges ételeket, ha az alapanyagaink nagy részét a szezonálisan termelő és árusító kistermelőktől szerezzük be;
  • a termékek sokkal frissebbek és finomabbak, hiszen éretten szedik le őket, mert nincs szükség hosszú tárolásra és utaztatásra ahhoz, hogy a vásárlókhoz elérjen;
  • a helyi gazdaságot és családi vállalkozások megélhetését támogatjuk a vásárlással;
  • kisebb a környezeti terhelés, nemcsak a termékek kevesebb tárolási-szállítási igénye miatt, hanem mert fenntarthatóbb gazdaságokban termelik meg azokat;
  • tudjuk, honnan származik a termék, és könnyen utánanézhetünk, hogy milyen körülmények között termesztették azt;
  • és nem utolsó sorban jó megismerni azokat az embereket, akik munkájának gyümölcsét (és zöldségét) megvesszük.

Rendelési lehetőségek

Ezzel együtt, bár nagyon szeretem a hangulatukat, valójában viszonylag ritkán járok ki termelői piacra. Sokkal gyakrabban az egyszerűbb utat választom, és rendelem a termékeket. Ennek egyszerű praktikus oka van: számomra ez a legegyszerűbb módja annak, hogy

Budapesten kistermelőktől és viszonylag környezettudatosan oldjam meg akár a komplett heti bevásárlást.

Vannak ugyan más hasonló szolgáltatások is, de én két szuper helyről vásárolok majdnem minden héten. Az egyik a Szatyorbolt, a másik a Neked Terem.

A Szatyorbolt Budapest környéki kistermelőktől szállít idényzöldségeket és -gyümölcsöket, tejtermékeket, húsokat, szárazárut és mindenféle egyebet, például öko tiszítószereket is. Valóban nagyon idény, zöldségből és gyümölcsből csak az van, ami éppen megterem a kertekben, de sok a biotermék, frissek a termékek és nagyon szerethető az egész. A rendelt árut az átvevőpontokon lehet felszedni meghatározott időben, és egyeztetés alapján vállalnak cargobringás házhozszállítást is. A Szatyorboltnak van üzlete is (VII. Gyulai Pál u. 12.), ahová ugyancsak érdemes beugrani, mert a kamracuccok és tisztítószerek mellett véletlenszerűen kaphatóak a termelőktől érkező zöldségek és gyümölcsök.

A Neked Terem ugyancsak kistermelők és családi vállalkozások termékeit szállítja, elsősorban a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelőitől, de sok a Budapest környéki forrás is. Itt valamivel kisebb a hangsúly a biotermelésen, és kicsit több a műanyagdoboz (ennek csökkentésén épp most dolgoznak), de a fenntartható gazdálkodás alap, és nagyobb a választék, mint a Szatyorboltban – a zöldség- és gyümölcsrészleg főidényben egy szupermarketével vetekszik. A Neked Terem csak (autós) házhozszállítást vállal, kedden és pénteken szállít vásárlóbarát idősávokban (az például egy verhetetlen élmény, amikor kedden kora reggel még munkába indulás előtt megérkezik a cucc, és le van tudva a bevásárlás). A kiszállítás ára területenként változó, és van egy 4900 forintos rendelési minimumösszeg. Általában gyönyörű, friss és nagyon finom termékeket hoznak.

Mindkét helyen választhatunk előre összeállított kosarakat, vagy válogathatunk kedvünkre a saját kosarunkba. Vásárolhatunk a kedvenc termelőinktől, és a profilok alapján felfedezhetünk újakat magunknak. Apróbb bakik és csalódások persze előfordulhatnak (elkeverednek rendelések, vagy a bio termék kicsit túl bio lett), dehát hol nem, és ezzel együtt is érezhető a személyes odafigyelés. A termékek között van átfedés, de van, ami csak az egyikben van, és érdemes az árakat is összehasonlítani. Ezért is vásárolok mind a két helyről. És azért is, mert ezek szerintem Budapest legjobb kezdeményezései közé tartoznak, amelyeket nagyon fontosnak tartok támogatni.

Nálunk tavasztól tél elejéig ez a heti bevásárlás, ezen kívül már csak apróságokat veszünk közértben vagy piacon. A kistermelői élelmiszerek – különösen a húsok – ára persze magasabb, mint a tömegételeké, de mi összességében még így is olcsóbban ússzuk meg a heti bevásárlást, mint egy szupermarketben, ahol rendre összevásárolunk mindenféle tökfelesleges kaját. Egy háztáji csirke minősége pedig köszönőviszonyban sincs a nagyüzemi boltiéval. Amióta így vásárolunk, kiderült, hogy jól megválogatott és jó minőségű ételekből kevesebb is elég lehet. És persze ott van az idényvásárlás kreatív része, amit a legjobban szeretek: a frissen érkezett láda felett gyönyörködve azon gondolkozni, hogy mit is főzzek mindebből a héten.

Termelői piacok

A Szatyorboltba és a Neked Terembe szállító termelők jó része a termelői piacokon is elérhető Budapesten, és azért kényelem ide vagy oda, az igazi élmény ez – a válogatás a termékek között, a kóstolgatás, és a termelőkkel váltott néhány szó. Időnként ezért én is elvetődök a piacokra, ajánlani pedig ezeket tudom:

– A VI. kerületi Hunyadi téri vásárcsarnok előtti termelői piac (VI. Hunyadi tér 4.) viszonylag nagy és kifejezetten jó piac a pesti belvárosban. Keddtől szombatig 7:00 és 14:00 óra között van nyitva, de igazán pénteken és szombaton pörög.
– A IX. kerületben az Élesztőház Pancs-Gasztroplacca (IX. Tűzoltó u. 22.) vasárnap délelőtti program, és valóban több, mint egy piac, érdemes rászánni kényelmesen időt.
– Kispesten a Wekerlei Kispiacon (XIX. Gutenberg körút 24.) csütörtökön délután vásárolhatunk be.
– Budán a városmajori piacon, templomnál (XII. Csaba u. 3.) találjuk meg az Élő Tisza termékeit hétfőn délután, szerdán és pénteken pedig 17:00-ig egész nap. Szombaton a Komjádi előtt (II. Árpád fejedelem útja 8.) keressük őket.
– Ugyancsak Budán, a MOM udvarában tart nyitva szombat délelőttönként a Biokultúra Ökopiac (XII. Csörsz u. 18.), ami a legnagyobb biopiac Budapesten.
– A Római parti Piac a Nánási udvarban (III. Nánási út 47-49.) már csak azért is megéri a látogatást, mert utána mászkálhatunk egyet lent a Duna-parton, de maga a piac is nagyon jó. Szintén szombat délelőtti piac.

Én ezeket a helyeket ismerem személyesen, Budapest különböző pontjain azonban még jónéhány termelő piac elérhető. A Slow Budapest listája segíthet megtalálni a legközelebbit, és érdemes átnézni például a Babramegy szerzőjének kedvenc beszerzőhelyeit is, hogy minél többször ehessünk jó minőségű és fenntarthatóbb forrásokból származó ételeket.

Neked van kedvenc termelői piacod?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.